Wijnland Hongarije

Hongarije heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw en een even rijke wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Toch is het land nog hard bezig om zich als wijnland te vestigen en om de wereld te laten zien dat ze meer kunnen maken dan alleen zoete Tokaj en identiteit loze bulkwijnen. Na de val van de muur en de liberalisering wil Hongarije opnieuw het hart van de wijnliefhebber veroveren. En daar heeft het land alle troeven voor.

De rijke wijncultuur van Hongarije
Hongarije heeft een rijke wijnbouwtraditie die terug gaat tot de Romeinen. Als wijnland is Hongarije vooral bekend om zijn zoete tokaj. Deze werd hier al twee eeuwen eerder gemaakt voordat men dat ook in Sauternes begon te doen.

Hongarije werd onder het communisme uit de internationale wijnmarkt gedreven. Eigenaren van wijnhuizen werden verplicht om hun druiven naar de coöperatie te brengen. Hier werden de druiven van alle wijnhuizen gemengd en werden er identiteit loze bulkwijnen van gemaakt. Dit is werkte uiteraard niet stimulerend om goede druiven te verbouwen! Gelukkig kwam daar een einde aan met de val van de Muur in 1989 en de liberalisering. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een nieuwe impuls in de wijnbouw is gekomen, door investeringen van Franse en Spaanse wijnhuizen en het ontstaan van eigen wijndomeinen. Hongarije wil opnieuw het hart van de wijnliefhebber veroveren. En daar heeft het land alle troeven voor.

Klimaat
Hongarije heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw en een even rijke wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Het land heeft goede klimatologische omstandigheden voor wijnbouw met een continentaal klimaat. Het resultaat zijn goed gebalanceerde en aromatische witte wijnen en mooie rijpe rode wijnen. Wijnen met een eigen karakter.

Wijngebieden
Wijnbouw is gespreid over het gehele land. Vooral in het midden - tussen de Donau en Tisza - ligt de zanderige poesta Alföld. Daar wordt meer dan de helft van de Hongaarse wijn verbouwd. We benoemen een paar belangrijke gebieden.

Eger
De stad Eger is een belangrijk wijncentrum. Eger heeft in de bergen zeer grote kelders uit het zachte tufsteen gehakt. Hier liggen in de gangen of galerijen honderden eikenhouten fusten te lageren. Sommige zijn zeer oud, zwart uitgeslagen en met rode ijzeren banden bijeengehouden.

Het ligt zo'n 200 kilometer ten oosten van Boedapest. Deze wijnstreek en gelijknamige stad zijn beroemd geworden door hun wijn Bikáver, ook Egri Bikáver genoemd Bikáver betekent "stierenbloed", en is een blend van autochtone en Franse druivenrassen. De legende wil dat Hongaarse soldaten in de 17de eeuw, in hun gevecht met de Turkse bezetter, wijn dronken gemengd met bloed van stieren, waardoor ze de strijd konden winnen. Het is een wijn die nog altijd zijn reputatie van zware, zwoele wijn meezeult, maar hier evenwichtig en elegant is.

Tokaj
Ruim 100 kilometer verder naar het oosten ligt Tokaj. Hoofdstad van de gelijknamige wijnstreek. Hier wordt de legendarische zoete tokaj-wijn gemaakt wordt. Maar tegenwoordig worden er ook steeds meer droge wijnen gemaakt. Lees verder meer.

Eger en Tokaj zijn twee historische wijngebieden. Nieuwe opkomende wijnregio's zijn Somló en Sopron, in het noordwesten van Hongarije. Somló is het kleinste wijngebied van Hongarije, gelegen rond een uitgedoofde vulkaan. De ondergrond is dan ook rijk aan vulkanisch gesteente, wat voor een vuursteenachtige expressie in de wijnen zorgt.

Druivenrassen
Hongarije ligt naast Oostenrijk, en het is dan ook niet verwonderlijk dat druiven die in Oostenrijk goed gedijen, dat ook in Hongarije doen, zoals chardonnay, pinot noir en blaufränkisch (in Hongarije bekend als kékfrankos). Er worden ook heel wat autochtone druivenrassen geteeld, vaak met tongbrekende namen als hárslevelű, királyleányka en kéknyelű, wat commercieel niet bepaald een voordeel is. Witte Hongaarse wijnen bestrijken het hele palet van fris en licht naar rijk en mondvullend. De rode kunnen licht en soepel zijn, maar ook donker, vol en kruidig.

De Furmint is één van de bekendere lokale witte wijndruiven. De druiven kennen we van vroeger van de zoete desserteijnen Aszú. Ook droge witte wijnen van de Furmint zijn smaakvol. Ze zijn droog met veel zuren, fris fruit en een fijne toets kruiden. 

Tokaj, de trots van Hongarije
Net zoals de zoete wijnen van Sauternes, wordt Hongaarse tokaj gemaakt van druiven die aangetast worden door een goedaardige schimmel die "nobele rotting" veroorzaakt, waardoor de suikerconcentratie verhoogt. Tokaj slaat op het gelijknamige stadje in het noordoosten, niet op de druif. De wijn wordt doorgaans van drie druiven gemaakt, met als belangrijkste de furmint.
Omdat de markt voor zoete wijn kleiner wordt, worden er in Tokaj nu steeds meer droge witte wijnen gemaakt. De zoete herken je doordat er Tokaj Aszú op de fles staat.

Aszú moet minstens 20 gr/l suiker bevatten. Basiswijn wordt gemengd met een hoeveelheid zoete druivenpulp, gemaakt van de al eerder genoemde aszú-druiven De pulp komt uit emmertjes van 20 à 25 liter, puttonyos. Tokaji Aszú kan met 3, 4, 5 of 6 puttonyos aangeboden worden. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en extractrijker de wijn.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.