Wijnland Oostenrijk

Of je nu wel of niet van wijn houdt, het landschap langs de Donau, waar een aantal van de wijngebieden liggen, Wenen en de Alpen laat niemand koud. Vanuit Wenen, dat in het oosten van het land ligt ben je snel in de verschillende wijngebieden. Vooral langs de overs van de Donau zie je direct dat Oostenrijk ook een wijnland is. Overal op de steile hellingen zie je wijngaarden liggen, slechts onderbroken door hier en daar een typisch Oostenrijks dorp. Ga je naar Oostenrijk, dan is het niet alleen leuk om wijnroute te volgen en hier en daar te proeven, al dat niet per boot over de Donau, maar ook een Kellergasse te bezoeken. Een Kellergasse is een lange smalle straat met wat op het eerste gezicht kleine woonhuizen lijken, maar wat vroeger wijnkelders waren. Nu zijn sommigen omgebouwd tot Heuriger of Buschenschank, typisch Oostenrijkse horecazaken of doen ze dienst als evenementen locatie.

Door de eeuwen heen
De wijnbouw gaat terug tot aan de Romeinen, die in het zuidoosten reeds wijn maakten in het land. Zoals in meer landen hebben ook de Monniken een grote bijdrage geleverd aan de wijnbouw in de Middeleeuwen. Helaas zorgden een aantal tegenslagen ervoor dat de wijnbouw in de jaren negentig van de vorige eeuw compleet opnieuw leven in geblazen moest worden. Als eerste was daar de druifluisepidemie aan het einde van de 19de eeuw, gevolgd door de 1e en 2e wereldoorlog en als laatste een nationaal wijnschandaal.

Wetgeving
Om de wijnbouw van Oostenrijk weer op de kaart te zetten is de focus verlegd naar droge wijnen in het hogere segment en is de wetgeving flink aangescherpt. En met succes! Er is een koppeling gekomen tussen druif en terroir in de gedefinieerde DAC’s. Districtus Austriae Controllatus (DAC) is een classificatie in de Oostenrijkse wijnbouw. Het werd ingevoerd in 2002. Als eerste wijngebied mocht het Weinviertel de DAC voeren. Men koppelt in de DAC niet alleen de druif aan een specifiek gebied, maar ook het karakter van de wijn wordt gedefinieerd. Ieder jaar opnieuw worden de, door de wijnboeren aangeboden wijnen geproefd.

Klimaat
De wijngebieden van Oostenrijk liggen op dezelfde hoogtegraad als Champagne en Bourgogne, maar ze liggen veel verder van de Atlantische Oceaan en zijn omringd door hoge bergen. Er zijn bovendien grote temperatuurverschillen. Niet alleen tussen dag en nacht, maar ook tussen de seizoenen. Vanwege de ligging van de Alpen is de wijnbouw geconcentreerd in het Oosten van het land. De zomers zijn warm en zonnig, gevolgd door een milde herfst met koele nachten. De druiven krijgen voldoende kans om goed te rijpen, maar ook om weer goed tot rust te komen.

Druivenrassen
Oostenrijk heeft een consequente keuze gemaakt voor de eigen druivenrassen. Met als welhaast Unique Sellingpoint de Grüner Veltliner. 80% van de aanplant is wit en de Grüner Veltliner neemt maar liefst één derde voor zijn rekening.
Grüner Veltliners zijn jong en fris, fruitig en sappig met een vleug pit, vaak omschreven als het witte pepertje bij wijnbeschrijvingen. Grüner Veltliner Reserve is krachtiger van smaak, vol rijp en intens. De opbrengsten zijn lager, de druiven worden later geoogst en soms rijpen de wijnen ook op grote foeders van (oud) hout.

Grüner Veltliner is een alleskunner. Heerlijk om van te genieten in de zomer op een terras, maar hij combineert ook prima bij verschillende gerechten. Van zomerse salades, tot Aziatisch, Mediterraan, Risotto, vis en asperges en zelfs Wienerschnitzel! Met een glas Grüner Veltliners zit je dus altijd goed!
Andere witte druivenrassen zijn Welschriesling, Müller Thürgau en de Pinot Blanc in Oostenrijk Weissburgunder genoemd.

Rode druivenrassen zijn veruit in de minderheid. De belangrijkste rassen zijn Zweigelt en Blaufränkisch. Ook bij rood komen de natuurlijke eigenschappen van het land goed tot uitdrukking. Ze combineren frisheid met een zekere warmte en zijn zelden zwaar.

© 2013 - 2024 MiVino - Wijnen & Geschenken | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.