Wijnspijstips
Wijn is net zo belangrijk als het eten. Bij een goede combinatie completeren en versterken de smaken van het gerecht en de wijn elkaar, zodat beide tot hun recht komen. Dit geldt niet alleen voor een chique diner, maar ook voor een lekker gerecht tijdens een gezellig avondje thuis. Wij geven een paar algemene tips die u verder helpen bij het zoeken naar een geslaagde combinatie. Al onze wijnen zijn bovendien zo ingedeeld, dat u gemakkelijk kunt zoeken.
Maar we denken ook graag persoonlijk met u mee. Vertel ons u menu of gerecht en we geven u graag enkele suggesties!
Harmonie bij de wijn-spijs combinaties is belangrijk. Kort samengevat gelden de volgende regels:
Strak bij strak / Filmend bij filmend
Fris bij fris / Rijp bij rijp
Smaakgehalte en Complexiteit moeten overeenkomen
Strak voor Filmend
Fris voor Rijp
Hoe bepaal je nu of een wijn of het gerecht strak is of filmend of dat deze een hoog of juist laag smaakgehalte heeft? Volg de volgende 3 stappen:
Alles begint bij het proeven, het is een samenspel tussen de zintuigen en de hersenen.
Alles begint bij het proeven, het is een samenspel tussen de zintuigen en de hersenen. 3 zintuigen van het proeven
Gustatie: Wat de tong waarneemt en de hersenen registreren. Zoet , zuur ,….
Reuk: Wat ruik je na het walsen? Tropisch fruit, vanille, gras, potloodslijpsel,….
Gevoel: Omvat zowel het visuele aspect als het gehoor. Donker paarse kleur, fijne bubbels en hoor ik die bubbels ook?
Beoordeling van de smaak > Meerdere factoren
Smaak van de wijn
Subjectieve beoordeling: Etiket, Prijs, Kleur, Imago
Smaak is emotie en persoonlijk
Ervaring
Wijn-Spijs: Gastronomische benadering waar de smaak centraal staat!
Mondbeleving / Mondgevoel:
Strak: zuren (wit), tannine (rood), droog (toast), koud, koolzuur
Filmend: Zoet (port, chocolade), hoog alcohol%, vetten, room, weinig zuren
Smaakgehalte (smaakrijkdom): sterkte van de smaak (appel <> sinaasappel), concentratie, grillen <> roken
Smaaktype (smaakrijkdom): Aard van de smaak door ras, leeftijd en vinificatie:
Fris: Lente (reductief)
Rijp: Herfst (oxidatief / rijp)
Complexiteit: Aanwezigheid meerdere smaaktonen