Sancerre Blanc - Cellier de la Thibaude
terug naar overzichtSancerre Blanc - Cellier de la Thibaude
Jean Marc Crochet en zijn zoon Matthieu maken al jaren topkwaliteit Sancerre op hun domein van 10 hectare. Rond Bué is het terroir, met zijn kenmerkende mineraliteit en plantaardige karakteristieken zeer geschikt voor het maken van loepzuivere Sancerre. Op verschillende percelen is de ondergrond geschikt voor ofwel de witte, danwel de rode als rosé Sancerre, die het wijnhuis ook maakt. Lees hieronder meer.
Proefnotitie:
De wijn is kristalhelder en zuiver van kleur met enigszins groene nuances. In de geur herken je duidelijk de tonen van de Sauvignon Blanc, zoals kruisbes, citrus, wit fruit en vuursteen.
Verfijnde wijn met een goede body. Met de verfrissing van kristalhelder water uit de bergen met, een fijne zuurgraad en een elegante langzaam afnemende afdronk.
Drink deze wijn bij:
Ga echt even zitten voor deze wijn. Wil je jezelf verwennen, dan drink je de wijn zonder erbij te eten met wellicht wat kleine hapjes. De wijn gaat perfect samen met zeevruchten, niet te zware vis, geitenkaas, sushi.
Wil je extra wijnadvies? Bel, app of mail.
Vignerons Crochet
Jean-Marc Crochet van Cellier de la Thibaude behoort hier tot de gevestigde wijnmakers. Zijn Zoon Matthieu is inmiddels ook toegetreden tot het bedrijf. Matthieu is de zesde generatie wijnmaker die hier werkt aan topkwaliteit Sancerre met in totaal 10 hectare aan wijngaardbezit.
Bijzonder terroir
Het terroir rondom Bué is zeer gevarieeerd en complex met in het noorden het zogenaamde “terres blanches” (een combinatie van fossiele kalkresten vermengd met klei), welke geprononceerde, finesserijke Sauvignon Blanc voortbrengt met een lang bewaarpotentieel. Het westen leent zich beter voor de aanplant van Pinot Noir door het hoge kalkgehalte (kimmeridge) in de bodem. Het zuiden bevat harde kalksteen, zowel geschikt voor Pinot Noir als Sauvignon Blanc. Hier komen echte bewaarwijnen vandaan. Het oostelijk deel van Bué bevat meer poreuze kalksteen en geeft aromatische, geurige Sauvignon Blanc.
Wijnbouw en vinificatie
De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud. De methode van aanplant die wordt gehanteerd is methode Guyot. De persing verloopt zacht met behulp van een pneumatische pers. De fermentatie en opslag vindt plaats op temperatuurgecontroleerde, roestvrijstalen vaten.
Rosé - en rode Sancerre
Jean-Marc Crochet heeft zijn reputatie niet alleen opgebouwd met witte Sancerre. De rosé variant is uiterst verfijnd en van een kleine productie. De Pinot Noir aanplant bedraagt 2 hectare. Hier worden maar 4000 flessen van gemaakt. Bij de vergisting vindt eerst een korte schilweking, van 6 tot 12 uur, plaats alvorens de wijn wordt geperst. De vergisting is temperatuur gecontroleerd.
Van de elegante rode versie is de productie circa 13.000 flessen op jaarbasis. Een langzame temperatuurgecontroleerde vergisting van 10 - 15 dagen, draagt bij aan de finesserijke smaak.
specificatie | omschrijving |
---|---|
Druivensoort | Sauvignon Blanc |
Serveertemperatuur | 8 - 10 C° |
Smaakprofiel | zuiver, fris, elegant |
Op dronk | nu op dronk of tot 3 jaar bewaren |
Wijnhuis | Cellier de la Thibaude - Vignerons Crochet |
Land | Frankrijk |
Wijnstreek | Sancerre |