Tokaji - Hétszőlő Aszú 5 Puttonyos - 0,5L - 2008
terug naar overzichtTokaji - Hétszőlő Aszú 5 Puttonyos - 0,5L - 2008
Net als zoete wijnen van Sauternes wordt Tokaj gemaakt van druiven die zijn aangetast door “edele rotting”, wat het suikergehalte in de druiven verhoogd. De zoete Tokaj herken je doordat er Aszú op het etiket staat. Basiswijn wordt gemengd met een hoeveelheid zoete druivenpulp. De pulp komt uit emmertjes van 20 à 25 liter, puttonyos. Tokaj Aszú kan met 3, 4, 5 of 6 puttonyos aangeboden worden. Hoe hoger het aantal, des te zoeter en extractrijker de wijn.
Het eeuwenoude wijnhuis Hétszõlõ is in 2007 overgenomen door het bekende wijnhuis Cos d'Estournel uit Bordeaux. Hiermee is er een grote hoeveelheid kennis toegevoegd aan de ambachtelijke manier van wijnmaken.
Proefnotitie:
Geel - goud glanzend en aromatisch. De wijn heeft intense geuren van gedroogd fruit, zoals abrikoos, honing, acacia, noten en honing.
Een geconcentreerde en complexe wijn, met rijke en rijpe tonen. Denk aan karamel, toast, honing en gedroogde abrikoos. De wijn is intens zoet, maar wordt goed aangevuld door een mooie dosis zuren, die voor een fraaie lengte zorgen.
Drink deze wijn bij:
Drink de wijn bij bijvoorbeeld Roquefort of andere blauwaderkazen, dessert op basis van fruit, zoals een tarte tarin met abrikoos of peer.
Wil je extra wijnadvies? Bel, app of mail.
specificatie | omschrijving |
---|---|
Druivensoort | Furmint |
Serveertemperatuur | 8 - 10 C° |
Smaakprofiel | geconcentreerd, elegant, complex, zoet |
Op dronk | nu op dronk, maar ook zeer goed te bewaren |
Wijnhuis | Clos d'Estournel |
Land | Hongarije |
Wijnstreek | Tokaj-Hegyalja |
Wijnbouw | Organic |